Spieren

Spieren zijn stukken weefsel die in tweetallen samenwerken om beweging te genereren. Als de ene samentrekt, ontspant de andere. Houd om dit te visualiseren uw arm voor u met de handpalm omlaag en de vingers naar voren, parallel aan de grond. Laat uw hand dan bij de pols omlaag klappen; u kunt zien hoe de spieren aan de bovenkant van de pols zicht ontspannen en uitrekken zodat de spieren aan de onderkant zich kunnen samentrekken. Hoe meer u uw vingers naar de onderkant van uw pols trekt, hoe verder de spieren boven op de pols zich moeten uitrekken en hoe strakker die aan de onderkant moeten worden. Om uw spieren sterk te houden moet u ze regelmatig gebruiken, en om ze soepel te houden moet u ze rekken. Helaas zitten we tegenwoordig liever in de auto dan dat we te voet gaan. In combinatie met het zittende kantoorwerk zorgt dat ervoor dat we onze spieren niet de aandacht geven die ze nodig hebben om gezond te blijven. Spieren die niet veel worden gebruikt, worden zwak en stijf, en bemoeilijken daardoor het bewegen. Als u ooit ziek bent geweest en in bed hebt moeten liggen, al was het maar een paar dagen, weet u hoe slap en wankel u zich voelt als u weer opstaat en weer gaat bewegen. Pilates wist dat het niet gebruiken van spieren als gevolg van ernstige ziekten of blessures kon leiden tot de lichamelijke gebreken waaraan hij als kind had geleden. Hij was ervan overtuigd dat revalidatie zo snel mogelijk moest beginnen om onnodig verlies van spiermassa te voorkomen. (Win altijd advies in bij een arts of pilates-instructeur over een geschikt revalidatieprogramma als u herstelt van een ernstige ziekte, blessure of verwonding.)

Spieren oprekken

Spieren zijn het krachtigst en effectiefst als ze natuurlijk gespannen, maar tegelijkertijd ontspannen zijn. Als uw spieren erg gespannen (té zeer samengetrokken) of helemaal niet gespannen (overrekt) zijn, kan een willekeurige beweging al een blessure veroorzaken. Een te zeer samengetrokken spier blijft ook gespannen wanneer u niet beweegt en kan zelfs leiden tot slijtage van de gewrichten doordat die de situatie proberen te compenseren door aan de spier te trekken. Een slappe, verrekte spier kan leiden tot instabiliteit rond een gewicht, wat resulteert in trage reflexbewegingen. Met pilates oefeningen krijgen uw spieren een dusdanige tonus dat ze zowel sterk als soepel zijn, waardoor ze alle bewegingen vanuit een ontspannen toestand kunnen uitvoeren.

Spieren trainen

De spieren die bij pilates de meeste aandacht krijgen, zijn die van de ‘kracht-gordel’ – de houdingsspieren transverse abdominis en lumbar multifidus, ondersteund door de bekkenbodemspieren. Als u zwakke buikspieren hebt, zult u eerst wat tijd moeten besteden aan het sterker maken van deze spieren, anders gaan andere, sterkere spiergroepen het werk overnemen. Het is bijvoorbeeld erg verleidelijk om de gluteur maximus, de bilspier, aan het werk te zetten in plaats van de bekkenbodemspieren, vooral omdat u de bilspieren waarschijnlijk beter voelt; of om uw bovenlichaam te buigen door uw hoofd en schouders op te tillen en de spieren in uw bovenrug aan te spannen. Als uw buikspieren sterker zijn en een beter tonus hebben, worden alle bewegingen vanzelf makkelijker en vloeiender: Met deze versterkte kern kunt u zich vervolgens gaan richten op andere spiergroepen.