Pilates houdingen

Pilates houdingen zijn in het begin een beetje wennen. Besef wel dat wanneer u de pilates houding onder de knie heeft dat uw lichaam beter functioneert. Alles gaat immers soepeler.

1. Ga staan met uw voeten recht naar voren op heupafstand van elkaar en de voetzolen plat op de vloer. Houd uw knieën los en ontspannen, zet ze niet vast en houd ze niet gebogen.
2. Span uw krachtcentrum of kernspieren aan door uw navel achterwaarts naar de ruggengraat te trekken zodat uw heupbeenderen licht omhoogkomen naar uw ribben toe.
3. Adem diep in door uw neus en laat uw adem naar beneden in uw brostkas gaan. Adem nu uit en slaak een zucht, waardoor uw ribben een trechter vormen in de richting van de heupen en uw rug recht maken. Trek uw bovenlichaam zachtjes naar boven.
4. Ontspan uw schouders. Probeer uw schouderbladen samen te trekken en laat ze dan wat zakken, waarbij u langzaam uitademt, zodat u ontspant.
5. Maak een kwartslag, bekijk uzelf van opzij en stel u voor dat er een rechte lijn omlaag loopt van uw oor door het midden van de nek, de bovenarm, het midden van de dij, door de knie, tot vlak voor de enkel.
6. Beweeg uw onderarm naar voren met elleboog licht gebogen en duim naar binnen en leg uw hand op uw dij.
7. Zorg ervoor dat uw gewicht op de achterkant van uw voeten rust, met uw heupen recht boven uw hakken.
8. Voel hoe uw lichaam naar boven is gebracht en in balans is – uw gewicht is gelijkelijk over uw spieren verdeeeld en uw ruggengraat is langer geworden en vrij van spanning.

Aandachtspunten

Laat de moed niet zakken als deze houding(en) in het begin een beetje ongemakkelijk aanvoelt – uw rugspieren zullen er weldra aan wennen. Als u het wilt opgeven, bedenk dan dat u zich alleen maar onprettiger gaat voelen als u bij vermoeidheid een ingezakte houding aanneemt.
Een ‘computerhoofd’ (nek en hoofd steken vooruit) kunt u corrigeren door uw kin naar achteren te houden terwijl u recht nar voren kijkt. Stel u nu voor dat er touwtjes aan de bovenkant van uw oren zitten waardoor ze naar boven worden getrokken. Hierdoor wordt uw nek langer en wordt uw kin omhooggetrokken tot hij een rechte hoek met uw lichaam maakt.