Principes Pilates

Principes pilates. Hoewel Pilates elementen bevat van veel verschillende oefenprogramma’s, van Chinese acrobatiek tot en met yoga, zijn er bepaalde inherente regels die al deze elementen verenigen onder de naam Pilates.

Concentratie

Concentratie is de belangrijkste factor bij het verbinden van lichaam en geest. Als je je lichaam traint, moet je geest aanwezig zijn. Je geest stimuleert je lichaam tot actie. Let op de bewegingen die je uitvoert en merk hoe je spieren hierop reageren. Als je je op een plek concentreert, word je er dan van bewust dat je die plek veel meer voelt werken. Dat is de kracht van je geest! Gebruik die.

Beheersing

Joseph Pilates ontwikkelde zijn methode op basis van spierbeheersing. Dat betekende: geen slordige bewegingen in het wilde weg. Die zijn de belangrijkste oorzaak van blessures bij andere oefenprogramma’s. Stel je voor dat turners, acrobaten of dansers hun kunsten onbeheerst vertonen. Rampzalig! Hetzelfde geldt voor de bewegingen bij de oefeningen op de mat. Om blessures te voorkomen en positieve resultaten te krijgen moeten die bewegingen heel beheerst worden uitgevoerd. Geen enkele Pilates-oefening wordt gedaan om die maar snel af te hebben. Elk beweging heeft een functie, en beheersing is de kern ervan.

Centrum

Denk eens aan de spieren die je bij je dagelijkse bezigheden gebruikt. De meeste mensen gebruiken de armen en benen het meest, maar ons centrum dan? We hebben een grote groep spieren in ons centrum – bestaande uit buik, lage rug, heupen en billen – die om aandacht vragen. Pilates noemde dit centrum het ‘krachtcentrum’. Alle energie voor de Pilates-oefeningen komt uit het krachtcentrum en vloeit naar de armen en benen. Lichaamskracht wordt vanuit je centrum aangewend om je bewegingen te coördineren. Op die manier wordt een sterke basis gelegd waarop we in ons dagelijks leven kunnen steunen.

Soepelheid

De pilates-methode is deels uniek door de soeplheid waarmee de oefeningen moeten worden uitgevoerd. Er zijn geen statische, geïsoleerde bewegingen, omdat ons lichaam van nature niet zo functioneert. Dynamische energie vervangt de snelle, schokkende bewegingen van andere methodes. De nadruk wordt gelegd op vrijelijk en sierlijke bewegingen boven snelheid, en uiteindelijk moeten de bewegingen net zo soepel zijn als bij een lange wandeling of een wals.

Nauwkeurigheid

Elke beweging van de pilates-methode heeft een doel. Elke instructie is heel belangrijk voor het succes van het geheel. Het weglaten van een detail doet afbreuk aan de intrinsieke waarde van de oefening. Concentreer je daarom liever op één correcte en perfecte beweging dan op een paar slordig uitgevoerde bewegingen. Uiteindelijk zal deze nauwkeurigheid een tweede natuur worden en ga je niet meer voor minder.

Ademhaling

Ademhalen is de eerste en de laatste actie van het leven en daarom is het heel belangrijk om correct adem te halen. Om zijn ideaal van totale fitheid te bereiken ontwikkelde Joseph Pilates zijn methode teneinde de bloedstroom door middel van zuurstofsaturatie te reinigen. Door diep in en uit te ademen verdrijf je slechte lucht en giftige gassen uit het diepste van je longen en vul je je lichaam met verse lucht die je nieuwe energie en kracht geeft. Je zult ontdekken dat je met een correcte ademhaling je bewegingen kunt beheersen tijdens de oefeningen en in het dagelijks leven.
De meeste boeken over de Pilates-methode nemen genoegen met de bespreking van deze zes principes, die inderdaad de basis van de oefeningen vormen. Er zijn echter nog drie principes die cruciaal zijn voor het verwezenlijken van onze doelstellingen. Hoewel ze in fitness kringen tegenwoordig zelden worden genoemd, weten toegewijde beoefenaars van de Pilates-methode en iedereen die de mindbody verbinding echt nastreeft dat toepassing van deze principes het verschil uitmaakt tussen het gewoon doen van de oefeningen en het volledig beleven ervan.

Verbeeldingskracht

Onze geest werkt op veel mysterieuze manieren en een ervan is ons vermogen om een visueel kader voor ons lichaam te scheppen. Onze geest fungeert als een schakelbord waarmee we instinctieve lichamelijke reacties kunnen waarnemen. We kunnen ons lichaam letterlijk tot actie aansporen door middel van een onderdrukte gedachtestroom. Bij de Pilates-methode gebruik je de ogen van je geest om je lichamelijke beweging te verbeteren. Ik heb zowel visuele als verbale metaforen opgenomen om de essentie van die bewegingen te versterken. Wees creatief!

Intuïtie

We luisteren zelden naar ons lichaam. We hebben de neiging om de kracht van onze natuurlijke intuïtie als vanzelfsprekend te beschouwen. De meesten van ons slepen ons lichaam door pijn, ziekte en uitputting, wat vaak ongemak en blessures tot gevolg heeft. De Pilates-methode is gebaseerd op het ideaal van welzijn en is niet nóg zo’n geestdodende, snelle oplossing om tegen de zomer weer in een bikini te passen. Forceer niet iets dat niet natuurlijk is. Als het pijn doet, stop er dan mee. Omdat je je eigen oppasser en trainer bent, is het heel belangrijk dat je weet wat goed en wat niet goed is. Na verloop van tijd kun je de effectiviteit van de oefeningen voelen terwijl je ze uitvoert en zodoende de resultaten boeken die je nastreeft.

Integratie

Integratie is het vermogen om je lichaam als een allesomvattend geheel te zien. Elke oefening op de mat gebruikt elke spier van top tot teen. Bij de Pilates-methode zul je bepaalde spieren nooit isoleren en andere verwaarlozen. Juist het idee van isolering creëert een onevenwichtig lichaam en remt souplesse, coördinatie en balans. Gelijkmatig ontwikkelde spieren zijn de sleutel tot een goede lichaamshouding, soepelheid en natuurlijke gratie. Door integratie leer je alle spieren gelijktijdig te gebruiken om je doel te bereiken. Je geest is de trainer en de spieren van je lichaam zijn je team.