Ademhalingsoefeningen

De essentiële pilates technieken. We leven in een moderne samenleving die dol is op versnelde technieken. Ademhalingsoefeningen zijn belangrijk. We verhogen de kwaliteit van ons leven echter niet door de juiste snellere weg te nemen. Er bestaat geen snellere weg, maar er is wel een pad. Dat pad is gebaseerd op principes die al eeuwenlang gerespecteerd worden. Dit leert ons dat een zinvol leven geen kwestie van snelheid of efficiëntie is. Het gaat meer om wat je doet en waarom je het doet, dan om hoe snel je het voor elkaar krijgt.

Ademhalen

De ademhaling is er belangrijk binnen pilates. Ademhalen is iets natuurlijk en instinctiefs. We doen het zonder erbij na te denken en we gaan ervan uit dat de manier waarop we dat doen juist is. Heel vaak halen we echter oppervlakkig adem; we ademen onvoldoende lucht in om het bloed van genoeg zuurstof te voorzien. Hierdoor voelen we ons moe en sloom, wat ons energieniveau en onze stemming (negatief) beïnvloedt.
Gecontroleerd en effectief ademhalen is een essentieel onderdeel van de pilates-techniek. Het onder de knie krijgen van de juiste ademhaling is misschien wel de grootste overwinning bij deze methode. Ook disciplines als oosterse vechtsporten, tai chi en yoga benadrukken het belang van bewust ademhalen om de geest kalm en gefocust te maken, lichaamsspanning los te laten en leren te bevorderen. Pilates vormt hierop geen uitzondering.

Ademhalingsoefeningen

Om te controleren of u juist ademhaalt, gaat u op de grond liggen, ademt in door uw neus en volgt uw adem door uw lichaam. Als alleen het bovenste deel van uw borst licht beweegt voor u weer uitademt, is uw ademhaling niet effectief. Als u diep inademt, uw buik intrekt, weer uitademt en uw spieren weer loslaat, is deze dat ook niet. U zult zichzelf moeten heropvoeden en leren efficiënt adem te halen. De pilates-ademhaling gaat breed naar uw zijden en rug. De longen worden als blaasbalgen egvuld, waarbij het middenrif wordt uitgezet en de ribbenkast naar de zijden wordt gedrukt. Als u uitademt, trekt het middenrif zich samen en perst het alle gebruikte lucht uit de longen. Elke stap van de Pilates-oefeningen begint met de instructie om in of uit te ademen en de beweging vergezelt de ademhaling. U moet uw ademhaling goed onder controle hebben en een regelmatig en vloeiend ritme ontwikkelen, anders zult u merken dat u uw adem gaat inhouden en de oefening afraffelt voor u buiten adem instort.

Ademhalingstechniek

We hebben gezien dat correct en effectief ademhalen essentieel is bij Pilates. Neem dus de tijd om de ademhalingstechniek onder de knie te krijgen. U werkt toe naar een rustige, ongeforceerde, brede ademhaling, die ervoor zorgt dat uw borstkas zich naar de zijkanten en achterkant openstelt. De beweging van de ribbenkast wordt omschreven als het ‘hengsel van een emmer’ – bij de inademing gaan de ribben omhoog en naar buiten, alsof het hengsel wordt opgepakt, en bij de uitademing gaan ze terug naar binnen en omlaag, alsof het hengsel weer wordt losgelaten.