Botten – Pilates oefeningen. Een van de hoofddoelen van pilates is het terugbrengen van het skelet in zijn natuurlijke verhoudingen. De belangrijkste delen van het skelet die daarbij komen kijken, zijn de wervelkolom, de schoudergordel en het bekken, die alle essentieel zijn voor een goede houding. Pilates mobiliseert tevens de gewrichten en kan helpen de botten te verstevigen, waardoor het risico op osteoporose en aanverwante problemen, zoals botbreuken, wordt verkleind.
Wervelkolom
De wervelkolom is opgebouwd uit 34 afzonderlijke wervels. Samen vormen ze een beschermende kolom rond het kwetsbare ruggenmerg, een essentieel onderdeel van het zenuwstelsel dat signalen van de hersenen naar het lichaam en van het lichaam naar de hersenen stuurt. De wervelkolom verbindt en ondersteunt tevens de rest van het skelet. Van achteren gezien loopt de wervelkolom recht van boven naar beneden, maar als we er van opzij naar kijken, zien we vier natuurlijke krommingen, die als schokdempers werken tijdens het bewegen. Bij veel Pilates-oefeningen zult u de instructie krijgen uw wervelkolom in ‘neutrale stand’ te houden. Dit betekent dat u uw wervelkolom in zijn natuurlijke krommingen moet laten rusten. Als u staat, mag uw rug niet onnatuurlijk gestrekt zijn, maar ook niet overdreven in de krommingen zijn gezakt. Druk als u ligt uw rug niet tegen de grond, maar maak hem ook niet zo hol dat uw onderrug van de grond loskomt. Probeer gewoon te ontspannen, zodat uw wervelkolom zijn natuurlijke, neutrale stand aanneemt. Bij pilates moet u uw rug geregeld wervel voor wervel op- of afrollen. De wervels worden door banden bijeengehouden. De tussenwervelschijven van kraakbeen voorkomen wrijving. Door deze gesegmenteerde, beschermde structuur kunt u uw rug op een gecontroleerde, vloeiende manier op- en afrollen.
Schoudergordel
De armen worden bij de schouders met de romp verbonden. Aan elke schouder zitten drie botten: de clavicula of het sleutelbeen, dat aan de andere kant vastzit aan het borstbeen; de scapula of het schouderblad; en de humerus of het bovenarmbeen. Een verkeerde houding kan voortkomen uit het schoudergebied. Er wordt vaak gezegd dat u rechtop moet staan, maar dit kan ertoe leiden dat u uw schouders te ver naar achteren, in een onnatuurlijke positie trekt, waardoor er spanning komt op het sleutelbeen en de bovenste ribben. Veel mensen zitten erg ineengezakt, doordat hun bureau of stoel niet op de juiste hoogte is afgesteld. Ook dit geeft spanning in de rug en schouders. Zelfs het dragen van te zware boodschappen kan uw schouders al uit balans brengen. Spanning hoopt zich vaak op in de schouders, waardoor u ze optrekt. Voor een goede lichaamshouding en het verhelpen van rugklachten moet u de juiste schouderstand aanleren.
Bekken
Het bekken is verbonden met het onderste deel van de wervelkolom en via de heupgewrichten met de benen. Een verkeerde bekkenstand komt veel voor en kan worden veroorzaakt door een scheve zithouding of het veel dragen van een kind op de heup. De buikspieren, die deel uitmaken van powerhouse, zijn bij het schaambeen met de bekken verbonden. Het bekken in neutrale stand zetten wil zeggen dat u het niet te veel naar achteren (met uw billen naar achteren en een onnatuurlijk gekromde wervelkolom), maar ook niet te veel naar voren (met uw buik naar voren en een rechte wervelkolom) moet kantelen. Ook het bekken moet in zijn natuurlijke, neutrale positie vallen, zodat het geen spanning veroorzaakt op een andere plek.
Een correcte stand van het bekken is essentieel voor een goede lichaamshouding.
Rug
Een sterke rug ondersteunt het hele lichaam. De wervels en tussenwervelschijven hebben beweging nodig om gezond en flexibel te blijven, anders worden ze stijf en worden de omliggende spieren gespannen; dan krijgt u rugpijn. Een verkeerde houding kan leiden tot meer pijn. Hoe meer u beweegt, des te beter beweegt uw lichaam. De pilates oefeningen versterken uw rug en houden uw ruggengraat flexibel.